Ångestfylld utflykt

En gång varannat år får våra innekatter följa med till djursjukhuset för vaccination mot kattpest. Djursjukhuset ligger 25 minuters bilresa bort. Dessa 25 minuter är de jobbigaste under hela året. För såväl katter som människor.

Det hela följer exakt samma mönster år efter år: De första fem minuterna ägnar sig katt 1 åt att försöka bryta sig ut ur buren. Därefter ger hon upp och ägnar istället all energi hon kan uppbåda åt att göra så ångestfyllda läten att länsveterinären skulle omhänderta henne på studs om han/hon lyssnade. Detta håller på en kvart. De sista fem minuterna har hon totalt resignerat och ligger gömd under filten i buren. Katt 2 brukar i normala fall stämma in i klagosången, men eftersom hon är totalt stendöv sedan en tid tillbaka lyckades katt 1 aldrig trigga igång henne idag.

Innanför dörrarna på djursjukhuset är det dags för katt 2 att köra sin show. Hon har inte så mycket emot att åka bil, men hon hatar djursjukhuset. Efter att ha haft henne inlagd över natten ett par gånger, vet jag att personalen inte är särskilt förtjust i henne heller. Hon förvandlas nämligen till ett monster innanför deras väggar. Hon morrar, fräser och reser ragg. Och ändå lyckades hon inte komma undan sprutan i nackskinnet.

Katt 1 har vid det här laget gått in i något slags komaliknande tillstånd. Hon ligger där under sin filt och stirrar tomt framför sig. Tror knappt hon märkte att veterinären stack in handen i buren och gav henne injektionen.

Egentligen ingår det en enklare hälsoundersökning vid besöket, där veterinären lyssnar på hjärtat och klämmer lite på katten, men tja… han begränsade sig till att fråga oss om de var friska. I don’t blame him.

Hemresan är relativt smärtfri och väl hemma är allt glömt innan vi ens har hunnit stänga ytterdörren efter oss. Ena katten springer direkt till matskålen och börjar jämra sig över att den är tom. Andra katten går runt och stryker sig mot möblerna och spinner högt med svansen rakt upp i luften. Monstret är borta.

Om två år gör vi om det igen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s