Den om äggbonden och finanspampen

Fick en gratis bok av facebooksidan Fru Booked i utbyte mot ett utlåtande, så here goes:

Boken heter The Henhouse och är skriven av Ulf Egestrand, svenskfödd internationell finanspamp. Den är skriven på engelska för en amerikansk publik, men översatt (dock inte av författaren själv) till svenska och försvenskad när det gäller namn på personer och orter. Språket blir därefter, kan man ju säga.

Grundtanken är god – det är en självhjälpsbok i ekonomi. Med hjälp av en skönlitterär bakgrundshistoria försöker författaren utbilda oss vanliga dödliga i världsekonomins mysterier. Så istället för att skriva en ren faktabok har Ulf Egestrand hittat på historien om äggbonden Tim, som står inför sitt livs investering, men inte vet någonting om ekonomi. Som av en händelse råkar han bo granne med Ulf, en internationell finanspamp (det kryllar  av sådana i mitt grannskap, gör det inte det i ditt?) som erbjuder sig att lära honom allt om ekonomi på 12 dagar. Sagt och gjort, herrarna träffas och pratar viktigheter vid en avtalad tid varje dag, medan fruarna bakar bullar och serverar kaffe.

Citat ur boken:Tim rodnar, men suger i sig av Ulfs beröm. Han snappar åt sig ännu en bulle medan Ulf fortsätter. ”Nu ska du komma ihåg att det lagliga betalningsmedlet är inte utsatt för någon valutaexponering så du vill relatera allting till den valutan och föra över allting till den här valutan förr eller senare.”

Det må hända att jag faktiskt lärde mig något nytt av den här boken, men mest irriterade jag mig på språket, det bristande genustänket och den stundtals låga och dumförklarande nivån.

9187119102

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s