Inte då heller

Har på sistone roat mig med att läsa avskrifter av domböcker och räkenskapsböcker från 1600-talet. Låter det tråkigt? Här är valda delar:

Sölvesborgs läns räkenskaper 1621-1622. ”Mästermannen har fått lön för en trollkvinna vid namn Signe Mickelsdotter i Flueryd, vilken förmedelst trolldomskonst blev dömd av 15 män, vilken dom stadfästes av landstinget och av landsdomaren, mästermannen brände henne på bål. [—] Mästermannen har fått lön för en kvinna vid namn Marna Nilsdotter i Mörrum, vilken med förenämnda trollkvinna hade umgåtts, och av 15 män blev sagd från livet, vilket stadfästes av landstinget. Mästermannen har fått lön för en fånge vid namn Per i Regneboda, vilken hade haft lägersmål med förenämnda Signe, vilken var hans styvdotter.”

Göta hovrätt, criminalia, volym EVAA:57. ”24 oktober 1673. [—] Det är Eskilsson som med vrede har vägrat släppa ett so som dess svärmor har sålt till Bengtsson. Eskilsson har blivit mycket vred och retirerat till sin stuga. Eskilsson har sedan hämtat son av Bengta Hermans i Tossebo, då Eskilsson åter med samma vrede är utkommen och velat med makt att ta son. Bengtsson blev slagen till jorden och dess tarmar utskurna och livet avhänt. Landstinget kan inte skatta detta som nödvärn, upphäver 15 mans domen och att Eskilsson skall plikta liv för liv (…).”

1679-01-20 Ronneby Rådstugerätt. ”Tiggerska Bengta Bengtsdotter och Olefwa Torstensdotter anklagas för trolldom. Bengta erkänner frivilligt. Har kastat salt på Margareta Feiers vägg för att orsaka henne sjukdom och lidande. Olefwa nekar till alla anklagelser. Bengta erkänner mera under tortyr. I oktober 1679 faller domarna. Bengta dog dock en naturlig död i fängelset innan avrättningen.”

Lärdomar att dra:

* Se upp med vem du umgås med.

* Det går alltid bra att hävda nödvärn även om du råkar skära upp tarmarna på ditt offer.

* Tortyr är ett bra sätt att få fram mer information.

* Folk var inte riktigt kloka på den tiden. Heller.

Ovanstående citat är hämtade från http://www.swe-gen.se/Blekinge/avrattade.htm .

Annonser

2 thoughts on “Inte då heller

  1. Älskar gamla arkiv. Bara sakerna folk blev dömda för? Att ha smädat sin svärfar, eller Gud. Haha! Att ha haft byxorna bakochfram eller vadsomhelst. Underbart!

    • Ja, sorgligt bara att så många miste huvudet för ovidkommande saker. En av mina anfäder blev åtalad för att ha rest sig upp i kyrkan och talat emot prästen. Han slapp lyckligtvis undan med livet i behåll!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s