Hej, minns du mig?

Tänk dig att du hade en riktigt nära vän en gång i tiden. Ni klickade från dag ett och hade daglig kontakt i flera år. Men så ändrades livet och ni bodde inte längre i samma stad. Faktiskt inte ens i samma land. Facebook var inte uppfunnet än, knappt ens sms. Ni tappar kontakten eftersom ni aldrig ses. Tiden går och då och då stöter du på saker som får dig att sakna din vän och du tänker att du borde återuppta kontakten. Men det gör du inte.

Tjugo år senare ringer det på dörren. Där står din vän och säger ”Hej, minns du mig?”.

Låter det som en scen ur en film? Detta hände mig i tisdags. Fast jag var den som ringde på dörren.

Jag befann mig i Hannover, Tyskland, där jag pluggade för många, många år sedan. Inför resan stod jag i valet och kvalet huruvida jag skulle söka upp min saknade vän när jag ändå var där. Svaret blev nej. Man kan faktiskt inte bara dyka upp sådär. Tänk om han inte alls vill ha kontakt? Och vad är det för mening? 

Väl på plats stötte jag ihop med en gemensam bekant på stan – en som är mycket bättre på att hålla kontakt. ”Innan du lämnar Hannover måste du faktiskt göra det här”, sa han och drog med mig ut till ett radhusområde i utkanten av stan. Så stod jag snart med smått darriga knän utanför en dörr och ringde på.

I hans ansikte kunde jag avläsa förvirring, som övergick i förvåning, som övergick i det-här-kan-inte-vara-sant, som övergick i strålande glädje. Det visade sig att tjugo år lika gärna hade kunnat vara två dagar och när vi slog oss ner vid hans köksbord kändes det som om vi bara fortsatte en konversation vi hade när vi sågs senast. Efter ett par timmar var han tvungen att åka iväg, men det var ändå så värt det! Kanske håller vi kontakten nu, kanske inte. Kanske kommer jag och ringer på om tjugo år igen.

IMG_20150218_154453

Annonser

3 thoughts on “Hej, minns du mig?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s